Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Autore, a výuční listy bychom také neměli mít na příděl? Není to diskriminace, že maturanti jsou před učni zvýhodňováni?

0 0
možnosti
MK

M83i77l49a63n 87K36e35s64l

7. 3. 2021 23:06

Pracoval jsem 61 roků.Mám maturitní vysvědčení i vysokoškolský diplom.Maturitní vysvědčení jsem ukázal jen jednou,když jsem šel na VUT v Brně.Vysokoškolský diplom jsem nikomu nikdy neukazoval.Na vysokou školu vzali většinu přihlásených.V prvním a v druhém ročníku oddělili profesorři Lederer a Košťál zrno od plev.V zaměstnání jsem byl přijat na zkušební dobu.V té musel uchazeč o zaměstnání ukázat,co je v něm.Jinak adié.Pracoval jsem z mnoha absolventy.Zjistil jsem,že vynikající studijní úspěchy nezaručují,že absolvent bude vynikající v praxi.Mnohokrát ti lemplové byli lepší.Myslím si,že na úředním maturitním vysvědčení nemusí být uvedeny známky.Stačilo by v něm uvést,že dotyčný úspěšně absolvolal gymnasium nebo průmyslovou školu .U učňovských oborů by to asi takto nešlo.

1 0
možnosti
Foto

Přiznávám, že zastávám poněkud radikální názor. Úřední maturita je nesmysl, má-li student (v 18 letech už nejde o žádné dítě, které by muselo být rodiči či učitelem nuceno se učit) inteligenční a morální předpoklady, pak maturitu dá i při domácím studiu spolu s distanční výukou.

Pro odlehčení - debatoval by někdo takto i o řidičském průkazu ? Kvůli kovidu nemohl jít ke zkouškám, tak mu pošleme řidičák poštou ? Nebo mu odpustíme couvání a křižovatky ?

Je-li nastavena požadovaná úroveň znalostí, tak společnost nesmí tuto laťku dále snižovat! Stačí se podívat na úroveň znalostí některých dnešních absolventů soukromých VŠ....

3 0
možnosti

Maturitní vysvědčení svědčí(!) o tom, že dotyčný složil maturitu. S požadavky stejnými jak v předchozích letech.

Řešením by mohlo být vydat v tomto roce Potvrzení o absolvování střední školy (myslím, že většině vysokých škol by to stačilo). Těm, kteří chtějí maturovat letos, maturitu umožnit za nezměněných podmínek a požadavků.

Ostatním umožnit udělat si ji v následujícím roce/letech.

2 0
možnosti
Foto

Autore, dovolím si jen několik bodů:

1. Plně s vámi souhlasím, že jakási "úřední maturita" není zrovna šťastné řešení, protože bude jen jakýmsi dodatkem závěrečného vysvědčení s hodnotou potvrzení, že "student XY dokončil k 30. červnu 2021 čtyřleté vzdělání na škole WWW". Nic víc.

2. Můžeme se také tvářit, že distanční výuka byla zcela plnohodnotná a uspořádat maturitní zkoušky v obvyklém rozsahu. To by ale v případě stovek a tisíců následných žalob u všech soudů rozhodně neprošlo.

3. Další variantou by byla redukce zkoušeného učiva pouze z období, kdy probíhala prezenční výuka. Ale říkat takové zkoušce "maturita" by byl docela výsměch.

4. Ideální by bylo celý fakticky zameškaný rok zopakovat. Ale všichni víme, že je to technicky (organizačně) neproveditelné.

5. Každého určitě napadne spousta dalších možností řešení. Jen se obávám, že výsledkem v tomto případě nemůže být "plnohodnotná" maturita, neboť vždy narazíme na "technickou" neproveditelnost či na doslova masový odpor.

1 0
možnosti
JK

Autore, jestli by podle vás by mohla být maturita na příděl, tak co teprve výuční list? Ten už je na příděl mnoho let.

1 0
možnosti
IK

Pro ty, kteří nepůjdou studovat, by taková maturita měla stačit, budou mít tzv. coronovou maturitu, s tím, že to měli nezaviněně zjednodušené a oproti jiným ročníkům zvýhodněné.

Může být ale úřednická maturita uznávaná jako plnohodnotná, když budou děti s děravými znalostmi prolézat 5 let vysokou školu bez vykonané maturitní zkoušky s vidinou, že někdy v 25 letech složí diplom, jestli to tedy zvládnou.

Je toto v jejich zájmu?

Zde by se měl dávat důraz na znalosti a ne na vynaložený čas, proč se těm, kteří to potřebují, chtějí např. studovat, nenabídne nástavný rok, aby bylo umožněno nabytí znalostí. Maturita je taky prestižní záležitost.

Znám ve svém okolí rodiče, kteří chtějí, aby mělo jejich dítě nekomplikované zaškolení kvůli coroně s nástupem do školy rok počkat, to považuji za druhý extrém a přehnané.

0 0
možnosti
MK

Je to přesně naopak. Kdo chce dál studovat, ten bude mít dost času dohnat zameškané a řádně ukončit vysokou školu. Diplomová práce či doktorát ho čeká až za pět let a v tu chvíli nějaký virus už nikoho nebude zajímat. Diplom bude plnohodnotný.

Avšak kdo s takovou úřednickou "maturitou" bude chtít nastoupit do zaměstnání, asi bude mít smůlu. V soukromých firmách se jim vysmějou. V lepším případě ho přijmou za pár šupů a budou čekat, co se z něj vyklube. Možná se jich pár uchytí ve státním sektoru, ten je schopný absorbovat kdejakého lempla.

0 0
možnosti
VB

No a teď prakticky - jak bude maturita vypadat? Alespoň u státní části - Plaga avizoval, že se musí vzít v potaz zavření škol, že tomu přizpůsobí testy. Takže budou se testovat hlavně znalosti z prvních 2 let? A protože školy mají volnou ruku v rozložení látky, co se tedy v testech "přizpůsobí"? Takže testy budou loterie.

Známky zase tak směrodatné nejsou, nevím, kde se ukazují. V každém případě se může vzít do úvahy hrubá korelace škola - známka, ta už nějakou vypovídací schopnost mít může. A pokud jdou studenti na VŠ, tak je jedno, co mají z maturity. Průměrná známka za celou dobu studia má možná lepší vypovídací schopnost, než nejasné zadání, co se vlastně bude testovat.

Takže podle mě to není tak černobílé.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 482x
Absolvent Vysoké školy ekonomické, oboru ekonomika zahraničního obchodu, a Pedagogické fakulty UK, oborů učitelství německého jazyka a učitelství anglického jazyka, známý překladatel a tlumočník, dlouholetý profesor německého a anglického jazyka na gymnáziu, autor populárních cvičebnic „Příprava ke státní maturitě z anglického jazyka“ a „Příprava ke státní maturitě z německého jazyka“, bývalý čtyřnásobný zastupitel v komunální politice, v současnosti člen hnutí Trikolora a někdejší ligový šachista a vášnivý milovník stolního tenisu a všech neprobádaných a tajuplných záhad si Vás dovoluje formou tohoto blogu seznámit se svými názory, nápady a podněty.

Seznam rubrik